Wednesday, 25 December 2013

Segmen semudah 1,2,3 oleh: Anis Najiha




Syarat-syarat:

lihat gambar di bawah:


follow dan tonton video...


dan komen...

  • Like Page dibawah: #wajib

  • Buat 1 entry bertajuk: Segmen semudah 1,2,3 oleh: Anis Najiha #wajib
  • Tempek banner dan backlinkan link entry ni pada banner tersebut  #wajib
  • Tinggalkan link entry anda di kotak komen.
  • Tarikh tamat 25/12/2013
Pemenang dipilih melalui:

  • Komen paling menarik dan gojes

Senarai Peserta-akan diupdate


Senarai Hadiah (akan diupdate dari masa ke semasa)



2x pendrive/broadband case felt

size : 8cm x 4cm
kegunaan : boley letak pendrive @ broadband



1x hp case felt


3x keychain cute



1x hadiah misteri


-SEMOGA BERJAYA-




Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Wednesday, 11 December 2013

Siap! Tempahan Edit Full Blog (simple template)

Assalamualaikum semua.

Ok. Akhirnya, ada jugak yang sudi menempah dgn anis. tq. namanya aina batrisya. anis panggil isya. jom tengok apa yang diorder:

Live preview here: http://aina-isya.blogspot.com/





 

RM10 SAHAJA.... Nak order jugak? email kat anis.tikah@gmail.com


Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Tuesday, 10 December 2013

Tempahan Edit Blog, Header dan Watermark Murah!

Assalamualaikum semua.

Cuti sekolah ni, anis bukat sekejap ja untuk tempahan header dan watermark. Tarikh tutup tempahan  25/12/2013.

Edit Full Blog (simple edited)


  • Package A: Edit header,footer,sidebar,banner,watermark,template denim dan lain-lain: RM10
  • Package B: Edit header,footer,sidebar,banner,watermark, menu tab,template denim, blockquote, ikut design kehendak owner blog dan lain-lain: RM15


Header RM5
  • tema warna *maksimum dua warna* pilih kod warna SINI
  • pilih fonts ayat atau quote
  • header bersama gambar atau doodle *bagi link gambar*
  • header bersambung *bagi width blog*
  • bagitau nak design macm mana! bagi link design tersebut.
  • contoh header (bukan dioder-hanya sebagai contoh)







Watermark RM3

  • tema warna *maksimum dua warna* pilih kod warna SINI
  • bagitau ayat copyright nak mcm mna!
  • watermark bersama gambar atau doodle *bagi link gambar*
  • bagitau nak design macm mana! bagitau link design tersebut.
  • contoh watermark (bukan dioder-hanya sebagai contoh)



Boleh tunjuk contoh design, insyaallah anis akan cuba buat.


Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Blog telah bertukar kepada template baru.

Assalamualaikum semua..

Yeahhh, lama tak update blog. Bukan sibuk dan sebagainya tapi tangan ni dah malas nak menaip. Hari ni tetiba ada mood nak menaip so, apa lagi godek-godek la blog kesayangan ni.. hehehehee..

Akhirnya, anis dapat edit header,menu tab,watermark,banner dan lain-lain. Template masih sama cuma ada ubah suai sikit-sikit je..

Bila fikirkan tahun depan, umur anis dah mencecah 12 tahun, maknanya UPSR akan tiba.. Hai, kalaulah otak ni genius, kan best. Angan-angan je lah.. Tapi kalau rajin baca buku bukankah angan-angan itu menjadi kenyataan. Amin..

Anis rasa tahun depan, mesti tak dapat lansung update blog. Pagi, pergi sekolah sampai pukul 4 ptg sbb ada tuisyen untuk tahun 6. setiap hari isnin,selasa dan khamis. sampai rumah, pukul 5 lebih. Yalah sekolah kat penang, duduk kat kedah. 2 negeri setiap hari lalu. Malam tu pula ada tuisyen atau kelas mengaji (selang seli), balik tuisyen baca buku, ikut jadual dan tengah malam kita zzz

Oklah, balik kepada cerita asal, anis ingat nak spend time untuk edit blog bagi cantik lagi, tapi tak sempat.... Ingat nak order je dari kak dayang deno ke, alieff ke atau kak shida, tapi tunggu lepas UPSR.. 

Tapi kalau rajin, anis nak edit sendirilah... Nak buat tema biru + pink. (in shaa allah). 

SETAKAT NI SAJALAH YANG ANIS MAMPU UNTUK MENAIP. ASSALAMUALAIKUM...


Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Monday, 2 December 2013

Siap Edit Blog Untuk Assigment My mother

Assalamualaikum semua.

Hai semua. Alhamdullilah,akhirnya godek-godek siap pun blog untuk Assgiment my mother. Mak anis kata pensyarah suruh buat blog lepastu letak video animasi yang dah siap dibuat. huhuhuhuh. tak la secantik mana. boleh klik link kat bawah:

http://animasikisahsangbangau.blogspot.com/

Header tuh tak cantik sangat sbb guna software photoscape ja. software photoshop ada problem... huhuhuhu.

Video tu pun anis juga yang masukkan. Tapi ada problem sikit nak masukkan terus ke dalam blog. anis try upload kat youtube. Alhamdullilah boleh, tapi lambat. 10 jam kena tunggu. huh! penat penat. tidoq pukul 3 pagi..

Satgi, nak edit cantik-cantik sikit..

Sebelum tu, nak mintak tolong sikit boleh? Tolong follow dan komen mengenai video animasi kisah sang bangau tu plisss. kalau tak nak follow pun tak pa la asalkan komen mengenai video animasi tu...

http://animasikisahsangbangau.blogspot.com/

Assalamualaikum...




 
Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Saturday, 2 November 2013

NEW FESYEN!

Assalamualaikum semua.


Dulu kan tengah in  "PEPLUM". Skrg tak tau la. Bagi korang cantik x peplum? anis rasa cantik tu of course la cantik but kalau orang yang keding, tinggi lampai sesuai la kot. Anis ni gemuk dan pendek. ha...ha...ha.. sah-sah kalau pakai nampak mcm mak buyung... hu..hu...hu. lagipun material kainnya lycra. dahla kain lycra ikut bentuk badan. harap-harap la besar nanti keding dan tinggi... hu..hu..hu...


Anis suka peplum tapi anis lagi suka jubah. tak kisah la material kainnya cotton atau lycra atau denim, chiffon dan sebagainya. yang pasti jubah tetap menjadi pilihan anis. anis suka JUBAH A CUT berbanding JUBAH MODEN.  


baju kurung lagilah anis suka. tambah-tambah kalau material kainnya kain getah mcm lycra tu la, lagi anis suka. tak payah gosok dah dan terletak elok kat tubuh kita. 

Oklah. setakat ni sajalah entry kali ni. malam ni atau esok anis update lagi ya. Pasal fesyen jugak...


ASSALAMUALAIKUM.


 








Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Friday, 1 November 2013

Fesyen untuk WANITA!

Assalamualaikum semua. 

Sudah lama anis tak update blog. tapi anis sihat walafiat. Minggu depan hari Khamis, ada sambutan hari anugerah cemerlang dan sambutan hari kanak-kanak. tak sabarnya nak naik atas pentas amik hadiah. Straight to the point, anis nak cakap pasal fesyen tudung zaman sekarang. ada yang tutup aurat ada yang tak. bagi anis, anis suka orang yang suka simple fesyen like Yuyu Zulaikha. Dia suka pakaian yang simple.

Lihat fesyen Yuyu Zulaikha:



Ni gambar majlis pertunangan Yuyu Zulaikha. Nak baca entry majlis pertunangan Kak Yuyu? Klik SINI. Kak Yuyu memang manis orangnya. Anis suka.....;)

Fesyen simple memang mudah digayakan. Apatah lagi dengan solekan yang natural. Wahhh Cantik.... Bagi remaja, mereka lebih suka pakai legging atau jean legging, blouse, t-shirt, baju kurung dan jubah dan sebagainya. Tudung mungkin shawl, selendang, bawal dan lain-lain

Bagi ibu-ibu pula semestinya suka yang simple right? contoh blouse, skirt, baju kurung, jubah dan lain-lain. tudung mungkin bawal, tudung awning, tudung express, tudung 3 layer dan lain-lain.

Bagi anis, anis suka pakai t-shirt dan seluar jean. Tudung awning atau bawal. Yang tu je la. Anis tak suka make up. Bedak dan lipice pun jadilah. Ha..ha....ha.... Budak-budak lagi. Korang pula suka pakai pakaian yang mcam mna? 

Banyak lagi pakaian yang boleh dipakai. Search la dekat encik google. Ada banyak pic. Setakat ni je la entry Anis untuk kali ni. Nanti anis update cerita lagi keyh.... Jangan lupa share fesyen yang korang suka tau! Assalamualaikum!

p/s: Terima kasih sudi baca.









Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Saturday, 21 September 2013

T-SHIRT I ❤ BLOGGING GIVEAWAY!

Assalamualaikum semua.



Klik Banner
Bermula 16 September - 23 September 2013







 
Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Doodle!

Assalamualaikum semua. 

Huh! Lamanya tak buka blog. Dah bersawang. Pageviews pun menurun. Sibuk punya pasal. ha..ha...ha...

Ok. Anis sebenarnya nak tunjuk sesuatu but tak special sangat la. Anis cuba buat doodle tapi tetap tak cantik! Nak tengok? :






Ok la jugak kan? He..he...he.. Baru practice. Lama-lama menjadi la tu. Insyaallah.






 
Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Wednesday, 21 August 2013

Simple Giveaway July-Dec

Assalamualaikum semua. 





Hadiah:
Setiap bulan akan diberi hadiah. 
Topup RM5 x 2
Keychain sabah x 1


*pemenang dipilih berdasarkan random*peserta yang pernah menang akan dikecualikan untuk cabutan bulan berikutnya supaya peserta lain dapat peluang untuk menang hadiah jugak.

 







Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Monday, 19 August 2013

GIVEAWAY SAYA NAK TEDDY BEAR BY FARISHA

Assalamualaikum semua.



Sempena Hari Raya Adilfitri 2013,
Farisha telah mengadakan Giveaway hebat
yang menawarkan Hadiah Teddy Bear sebagai hadiah utama
Dijemput semua sertai Giveaway ini

Siapakah peserta bertuah yang akan memenangi Hadiah ini??
 Klik SINI Untuk join & Lihat hadiah
Giveaway ini sah dari 19-08-2013 sehingga 09-09-2013
Pemenang akan diumumkan pada 10/09/2013

 Good Luck semua ^.^

 






Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Friday, 16 August 2013

Tempahan Edit Blog!

TEMPAHAN DITUTUP


Assalamualaikum semua.

Anis akan amik tempahan edit blog mulai sekarang. anis hanya guna template denim sahaja. anis amik tempahan edit blog:


Edit blog simple:


Anis akan edit setengah bahagian dan dari segi rekaannya simple.


Harga: RM15


Edit full blog:


Anis akan edit semua bahagian dan  bahagian rekaannya lebih menarik.


Harga: RM30


Kalau nak tambah apa-apa caj RM1


Payment: Bank In sahaja. proses mengedit akan mula apabila anda sudah membuat bayaran.


Sila isi borang di bawah. Anis akan balas maklumat dalam masa 24 jam.



Name Penuh:
Email active (untuk maklum balas):
Serius untuk membuat tempahan? Ya
Tidak
Tema blog? Boleh cari kod warna di http://www.html-color-codes.com/
Link blog? bagi anis check nak design macam mana
Beritahu nak header dan footer macam mana?
Ada apa-apa yang anis tak sebut korang nak?
Jenis blog yang anda nak?
Nyatakan lebih details(warna/column/dsb) (nyatakan maklumat lanjut mengenai blog yang anda mahukan)
Bayar bank in Maybank 1
Maybank 2
Saya bersetuju *wajib tanda Saya akan melampirkan segala maklumat yang saya mahukan dalam blog selengkapnya dalam tempoh 24jam selepas pembayaran dibuat.Namun sekiranya saya gagal berbuat demikian,pihak admin bertanggungjawab untuk mengedit blog mengikut idea admin.
Sekiranya saya ingin membuat sebarang perubahan selepas tempoh edit blog selesai,maka caj tambahan akan dikenakan
Saya berjanji tidak akan mengusik/mengubah mana2 kod sepanjang edit blog berlangsung.
Saya tidak akan memaksa pihak admin untuk menyiapkan blog dalam tempoh 24jam melainkan saya bersetuju untuk menambah bayaran
Dengan ini,saya bersetuju dengan segala syarat2 di atas.

Saya akan balas email anda dalam masa 24 jam dan memberikan n. account. sila jelaskan bayaran terlebih dahulu! Terima kasih kerana berurusan dengan saya.


Syarat syarat untuk buat tempahan

  • Orang yang serius sahaja .*main main tak nak lah >.<
  • Jangan mendesak . Sebab anis pon ade jugak benda lain nak dibuat
  • Sabar menunggu giliran anda :)
  • Seorang yang tidak terlampau cerewet . *anis paham anda nak ikot kehendak anda tapi jgn lebih2 >.<
  • Terbuka untuk template denim sahaja . 
  • Edit blog akan di jalankan selepas anda membuat pembayaran . 
  • Anis akan edit sebanyak dua kali dan akan dicaj .*sekiranya anda tidak berpuas hati dengan hasilnya .
  •  Sebarang komplain boleh bagi tahu secara berhemah .
  •  Sila nyatakan apa yang korang nak ada dalam blog korang tuh supaya                         senang kerja anis ^^
*Insyaallah, anis akan cuba edit blog anda cantik-cantik.







Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Thursday, 15 August 2013

Header Baru!

Assalamualaikum semua..

Alhamdulilah, dapat juga anis untuk buat header baru. idea tak muncul. akhirnya muncul juga walaupun agak simple, anis tetap suka...

jom tengok:



Ok tak? pendapat korang apa?

  • Cantik?
  • Buruk?
  • Simple?
  • Nice?
  • Cute?
  • atau lain lain? (sila komen..)
Kalau rajin, tinggalkan link blog di sini untuk follow balik. -INSYAALLAH!-

Nota:


Jangan lupa follow blog Anis. 








Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Wednesday, 14 August 2013

Freebies Header bersambung dengan kerawang.

Assalamualaikum semua.

Hari ni, anis nak bagi freebies untuk korang. Anis baru belajar buat. Harap suka la ye. Kalau tak suka, boleh tengok entry lain.

Insyaallah, nanti anis buat freebies template washed denim. Rasa-rasa anis cantik la kot. Tunggu ye....

Wajib klik ini. #wajib..

Selepas klik, sila amik:



http://4.bp.blogspot.com/-H307pSpPFps/Ugt4hwHTaxI/AAAAAAAABOU/MHwLFuAHZFw/s1600/HEADER+BIRU.png


http://4.bp.blogspot.com/-M8s8HPNlePM/Ugt4if8LxdI/AAAAAAAABOc/27Hqk6dgICI/s400/HEADER+HIJAU.png


http://3.bp.blogspot.com/-1fYvrFL17Tc/Ugt4i-NKp1I/AAAAAAAABOk/dQ6cGJFR6J0/s400/HEADER+MERAH.png


http://4.bp.blogspot.com/-aGpHiAEx4tA/Ugt4kdFGl-I/AAAAAAAABOs/p6hY29nASZE/s400/HEADER+PINK.png




Ok tak? Kalau suka amik ya dan komen. Kalau nak saiz besar atau kecil, boleh tukar. contoh:  http://4.bp.blogspot.com/-aGpHiAEx4tA/Ugt4kdFGl-I/AAAAAAAABOs/p6hY29nASZE/s400/HEADER+PINK.png

Hasil: http://4.bp.blogspot.com/-aGpHiAEx4tA/Ugt4kdFGl-I/AAAAAAAABOs/p6hY29nASZE/s1600/HEADER+PINK.png

Hanya tukar dekat s400 tu sahaja. S tu bermaksud saiz.

-Selamat Mencuba-






  

Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Template Washed Denim baharu!

Assalamualaikum semua.

Perasan tak perubahan blog Anis? Amacam? Cute tak? Cantik tak? Menarik tak?
Ha..ha...ha... keyh... blog ni, anis ubah header,menu tab, background,post title,sidebar, body, fotter dan lain-lain.

90% hasil sendiri. 10% hasil template yang lama dan designernya adalah Cik Fie. Untuk pengetahuan korang, Anis start edit blog anis pada 7.8.2013 hari Rabu hingga 14.8.2013 hari Jumaat. Ia mengambil masa sebanyak 8 hari. Dan.... inilah hasilnya. Ok tak?

Anis ingin memohon maaf sebab lama tidak berupdate blog ini yang lama bersawang. Anis juga mohon maaf disebabkan tidak dapat mengucapkan kata-kata selamat hari raya.

Jadi, di sini Anis ingin mengucapkan, Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin. Mohon maaf sekali lagi kerana lambat untuk mengucapkannya.

Akhir kata, sudi-sudilah datang jenguk ke blog Anis.


Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Wednesday, 31 July 2013

Siapa nak free product kecantikan?

Assalamualaikum semua.

Siapa nak produk kecantikan? Free sahaja dari New York Skin Solutions. Tak percaya? Klik link ini= http://bit.ly/14i0pU4

Ini betul ya. Bukan spam. Tinggal 7 hari je lagi! Siapa cepat dia dapat. Memang terbukti keberkesanannya. 

-SELAMAT MENCUBA-

p/s:Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.


Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Sunday, 21 July 2013

Khutbah Terakhir Rasulullah s.a.w .

Assalamualaikum semua.

"KUTBAH TERAKHIR"


Pesanan Rasulullah S.A.W, kepada kita.

Wahai Manusia,dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan.Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia,sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci,maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak.Janganlah kamu sakiti sesiapa pun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu.Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar,maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikuti nya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia,sebagaimana kamu mempunyai hak keatas isteri kamu ,mereka juga mempunyai hak di atas kamu.Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik,berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu yang setia.Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia ,dengarlah bersungguh-sungguh kata-kata ku ini,Sembahlah Allah,Dirikanlah solat lima kali sehari,Berpuasalah di Bulam Ramadan dan Tunaikanlah Zakat dari harta kekayaan kamu.Kerjakanlah ibadat Haji sekiranya kamu mampu.Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah bersaudara kepada Muslim yang lain.Kamu semua adalah sama,tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal soleh.

Ingatlah,bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan.Oleh itu Awasilah agar jangan sekali-kali terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia,tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru.Oleh itu wahai manusia,nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu.Sesumgguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara,yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya ,nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku menyampaikan pula kepada orang lain.Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dari ku.Saksikanlah Ya Allah bahawasanya telah aku sampaikan risalah Mu kepada hamba-hamba mu.

(Khutbah ini disampaikan oleh Rasullah s.a.w pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah,Gunung Arafah.)

Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Detik - Detik Pemergian Rasulullah S.A.W

Assalamualaikum semua.



Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayapnya. 

Pagi itu.. Rasullullah dengan suara terbatas memberi khutbah terakhirnya.. 

Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertakwalah kepada-Nya.. " 

"Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al-Quran dan Sunnahku.., barang siapa mencintai sunnahku nererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku akan masuk syurga bersama-sama aku" 

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasullullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.. 

Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca... 
Umar dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya... 
Usman menghela nafas panjang... 
Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam... 

Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba..

" Rasullullah akan meninggalkan kita semua " keluh hati semua sahabat kala itu..

Manusia tercinta itu hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia ini.. tanda-tanda itu semakin kuat.. Ali dan Fadhal dengan cergas menangkap Rasullullah yang berkeadaan lemah dan goyang ketika turun dari mimbar.. Disaat itu, kalau mampu seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu..

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasullullah masih tertutup...

Sedang di dalamnya. Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya...

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam.
" Bolehkah saya masuk ? " Tanyanya...

Tetapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, " Maaflah , ayahku sedang demam " Kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup daun pintu. Kemudian ia kembali menemani ayahnya yang ternya sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah,

" Siapakah itu wahai anakku ? "

" Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya " tutur Fatimah lembut.

Lalu Rasulullah menatap puterinya itu dengan pandangan yang mengetarkan, seolah-olah bahagian demi bahagian wajah anaknya itu hendak dikenang.

" Ketahuilah , dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul maut " kata Rasulullah..

Fatimah pun menahan ledakkan tangisanya...

Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa jibril tidak ikut sama menyertainya.. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

" Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah ? " Tanya Rasulullah dengan suara yang amat lemah..

" Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti rohmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatangganmu " kata jibril

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

" Engkau tidak senang mendengar khabar ini ? " tanya Jibril lagi..

" Khabarkan kepadaku, bagaimana basib umatku kelak ? "

" Jangan khuatir wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: " Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya," Kata Jibril..

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas... Perlahan roh Rasulullah ditarik, Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, Urat-urat lehernya menegang.

" Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini " perlahan Rasulullah mengadu...

Fatimah terpejam...Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka...

" Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril ? "Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu...

" Siapakah Yang sanggup ,melihat kekasih Allah direnggut ajal " kata Jibril..

Sebentar kemudia terdengar Rasulullah Memekik kerana sakit yang tidak tertahan lagi.

" Ya Allah !! Dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku "

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu..

Ali segera mendekatkan telinganya .. " Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku," peliharalah shalat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu...

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan..

Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan...

" Ummatii.. Ummatii.. Ummatii... " Umatku.... Umatku... Umatku...

Berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu..

Allahumma sholli 'ala Muhammad

wa baarik wa salim 'alaih..

Bertapa cintanya Rasulullah s.a.w kepada Ummatnya.... 

Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

Friday, 19 July 2013

Segmen Jom Pilih Hadiah Raya!

Assalamualaikum semua.


KLIK PADA BANNER UNTUK JOIN. ^_^

Saya pilih hadiah:

1. Kuih Raya
2. Beg

Segmen ini dianjur oleh Nabila Biela dan ditaja oleh IesyahShadhira, NazirahDr AisyahHasrul HassanEjulzCik WanieLinteddy DesignTiey SmilezKyra Hizrina , Miszz NadeaNor FarhanahNFH Boutiques , Insyirah Collection, Cap Ayam BrandShawls To LoveNur Be'lla CollectionHandmade Bag,De Nasuha TeamHijab Pilihan dan jom ping entry di Pingje.org.

SENARAI HADIAH
DRESS (SORANG)
KUIH RAYA ( 8 0RANG)
TSHIRT ( DUA ORANG)
MINYAK WANGI ( 3 ORANG)
BEDAK TANAKA ( DUA ORANG)
SHAWL ( 4 ORANG )
TUDUNG BAWAL ( 4 ORANG) 
BEG ( 3 ORANG) 
SKIRT STLISTA ( SORANG)
BB PLUS COLLAGEN DRINK (SORANG)
BB CREAM COZUMA (SORANG)
PANTILLINER HERB ( SORANG )
KEYCHAIN ( DUA ORANG )
DUIT RAYA ( 3 ORANG)
KAD RAYA ( 23 ORANG )
100 KEPING SAMPUL DUIT RAYA EXCLUSIVE DESIGN (10 ORANG)



Syukur Dapat Menaip Dengan Baik. Alhamdulilah ^_^

 
Fully Design By Anis Najiha | All Copyright 2013 © Anis Najiha